Kuchnia włoska brata Indovino – przysmaki karnawałowe

{gallery}indovino.jpg{/gallery}
Przepisy domowej kuchni włoskiej znanego we Włoszech brata Indovino są łatwe do przyrządzenia także w polskich warunkach. Zebrał je i opracował włoski kapucyn, ojciec Mariangelo da Cerqueto. W 1945 roku stworzył on rysunkową postać brata Indovino. Prezentowane poniżej przepisy pochodzą z poradnika ?Dobra kuchnia domowa. 1500 przepisów brata Indovino”. W przygotowaniu jest też polskie wydanie książkowe.

Dorsz po kapucyńsku, zupa św. Franciszka, a może ciasto po franciszkańsku? Zapraszamy do przygotowania i popróbowania smaczności brata Indowino. Smacznego!


Dorsz po kapucyńsku

dorsz
ziemniaki
cebula
olej
mleko
mąka
natka pietruszki
parmezan
gałka muszkatołowa
pieprz

Kilogram dorsza pokrój na kawałki, które następnie gotuj przez około 12 minut. Po ugotowaniu oczyść rybę z ości i skóry, i podziel na drobne kawałki. Trzy cebule obgotuj, pokrój i obsmaż w 100 g masła i dwóch łyżkach oleju, dodając po trochu 20 g mąki i 200 g mleka. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki. Do sosu dodaj rozdrobnioną rybę i gotuj przez 25 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż piure ziemniaczanym. Zapiekaj w piekarniku przez 10 minut na złoty kolor.


Karp w pomidorach i zielonym groszku

karp
cebula
seler naciowy
marchew
natka pietruszki
zielony groszek
pomidory
szałwia
sól i pieprz

Dobrze oczyść karpia. Cebulę, seler, marchew i pietruszkę pokrój drobno i obsmaż. Dodaj do tego pokrojone pomidory i szałwię. Posól i popieprz. Gotuj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym sosem. Gotuj na małym ogniu. Możesz dodać trochę wody, a w połowie gotowania 1/2 kg zielonego groszku. Podawaj na gorąco.

Ciasto po franciszkańsku

mąka
masło
cukier
mleko
jajka
proszek do pieczenia

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ucieraj 100 g masła z taką samą ilością cukru i dwoma jajkami, dodając stopniowo mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać odrobinę mleka. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i na wierzchu ułóż 2-3 drobno pokrojone jabłka. Posyp cukrem pudrem i piecz przez około 30 minut.

Zupa teściowej

jajka
parmezan
sól i pieprz
chleb
rosół

Obsmaż na maśle chleb pokrojony w drobną kostkę. Przełóż go do wazy i posyp tartym parmezanem. Następnie wybij na to dwa jajka, posól i popieprz. Tuż przed podaniem zalej gorącym rosołem.
 

Spaghetti z tuńczykiem

makaron spaghetti
tuńczyk (może być z puszki)
cebula
olej

Ugotuj makaron (500 g) i po odcedzeniu dopraw sosem zrobionym w następujący sposób: Drobno pokrój jedną cebulę i jeden ząbek czosnku, wymieszaj razem i podsmaż w 1/2 szklanki oleju. Gdy cebula będzie zrumieniona na złoty kolor, dodaj ok.100 g tuńczyka. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut. Możesz dolać odrobinę wody, aby sos miał lepszą konsystencję.

Makaron po franciszkańsku

makaron spaghetti lub bucatini
boczek lub słonina
cebula
natka pietruszki
przecier pomidorowy
sól i pieprz

Podsmaż w rondlu słoninę lub boczek z jedną łyżką drobno pokrojonej cebuli, aż się dobrze zarumieni. Następnie dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i pięć łyżek przecieru pomidorowego. Posól i popieprz. Dodaj trochę wody lub rosołu i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Sos przetrzyj przez sito i polej nim makaron.

Frittata po kapucyńsku

jajka
mozzarella
olej
majeranek
bazylia
sól i pieprz

Pokrój w plastry 200 g mozzarelli, podsmaż na gorącym oleju z bazylią i majerankiem. Następnie dodaj 6 jaj roztrzepanych. Posól i popieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Gdy dobrze się zetnie, delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut.

Zupa Świętego Franciszka

biały ser
jaja
mąka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia
rosół

Ucieraj drewnianą łyżką 250 g białego sera, aż będzie puszysty, dodaj 1 jajko, 3 łyżki mąki. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszaj. Tak otrzymaną masę wyłóż na stolnicę i uformuj kulki wielkości orzecha. Następnie obtocz je w mące i usmaż na gorącym oleju. Podawaj je w wazie zalane gorącym rosołem.

Wątróbka w pikantnym sosie

wątróbka cielęca
olej
ocet winny
czosnek
liść laurowy
sól i pieprz

Pokrój w cienkie plastry 400 g wątróbki cielęcej i obsmaż na oleju z liściem laurowym. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Rozetrzyj 3 ząbki czosnku z dwoma łyżkami octu winnego i połącz z sosem powstałym ze smażenia wątróbki. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Wątróbkę podawaj z sosem.

Zupa krem z cukinii

cukinie
natka pietruszki
śmietana
masło
parmezan
jajko
olej
chleb
sól i pieprz

Oczyść 800 g cukinii i pokrój w kostkę. Podgrzej 30 g masła i oleju, i podsmaż cukinie. Pod koniec dodaj sól i pieprz, po czym zalej cukinie ciepłą wodą i gotuj przez około 20 minut. Jedno żółtko roztrzep ze 100 g śmietany i trzema łyżkami parmezanu. Przetrzyj przez sito cukinie i zalej je wodą, w której były gotowane, a następnie zagęść sosem ze śmietany, żółtka i parmezanu. Posyp natką pietruszki i podawaj w bulionówkach z grzankami z chleba.

Baranina po rzymsku

młoda baranina
białe wytrawne wino
ocet winny
sardele (anchois)
smalec
czosnek
sól i pieprz

Ładny kawałek młodej baraniny (około 1 kilograma) oczyść, umyj i osusz. Pokrój i podsmaż na smalcu. Dopraw solą i pieprzem. Po kilku minutach dodawaj stopniowo 1/2 szklanki wina i odrobinę octu winnego, rozmaryn, dwie sardele (anchois) i 1/2 ząbka roztartego czosnku. Dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny.  

Leave a Reply

Udostępnij ten wpis:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email